GameOver.cat
GameOver.cat és un bloc de videojocs on trobaràs informació sobre jocs online,... 
Consells, Videojocs

Sexisme, sempre present en els videojocs

Protagonistes exuberants i lleugeres de roba adoptant un rol masculí. Benvinguts a la “cultura del mascle”
By , on 13 de setembre de 2010

Tomb Raider ha estat portat als cinemes

Us agradaria jugar a Tomb Raider si la Lara Croft anés en xandall i sense mostrar cames? Creieu que el Dead or alive perdria interès si no existís l’explosiva Nina? Mai us heu demanat perquè els nois juguen més als videojocs que les noies? Totes les respostes, malauradament, estan relacionades. El sexisme en els videojocs és un aspecte més que evident i, sembla ser, acceptat per la societat. Fa uns anys la Universitat de Lleó va publicar un estudi, La diferència sexual a l’anàlisi dels videojocs, encarregat i finançat per el CIDE (Ministeri d’Educació i Ciència) i per l’Institut de la dona (Ministeri de Treball i Afers Socials) en el que s’analitzaven els 250 videojocs més venuts i la fatal conclusió va ser que tots representaven actituds sexistes.

Jocs fets per homes pels homes, aquesta és la gran veritat. I és que tot el món virtual, des de les normes fins els personatges femenins, es construeixen a partir de la denominada “cultura del mascle”. En aquesta cultura, els valors positius són la força, la valentia, el domini, l’honor, l’orgull, la venjança… característiques relacionades tradicionalment amb els homes i per contra, la debilitat, la submissió o la comprensió es veuen com aspectes negatius relacionats amb les dones.

Pel que fa als personatges femenins dels videojocs, solen ser exuberants i estar escassament vestits. A ningú se li acudeix imaginar-se a un protagonista masculí de videojocs amb uns pantalons ajustats i curts, però quan és la Lara Croft qui els porta tot ens sembla molt normal.

En utilitzar de forma repetida i a mode d’exemple a la protagonista de Tomb Raider sembla que hi ha molts de jocs protagonitzats per dones, però aquests són més bé escasos. Segons el mateix estudi, els videojocs amb protagonistes femenines no arriben al 20% dels 250 analitzats. Aquestes protagonistes però ho són només d’aspecte ja que adopten el rol masculí, essent això si, més cridaneres i sensibles.

Són aquests els valors que volem projectar en els joves d’avui dia? Les nenes assumeixen des de petites aquest valors i els nens creen la seva visió de la feminitat a partir de pautes estereotipades, el que només condueix a la reproducció de la conducta, any rere any, generació rere generació.

Les conclusions de l’estudi es centren en tres aspectes. En primer lloc, exigir a les multinacionals creadores dels videojocs un nou enfocament, en el que no es construeixi a partir d’estereotips sinó de la realitat. En segon lloc als governs, perquè creïn un marc normatiu i legal que reguli el mercat dels videojocs. I el tercer lloc i per mi el més important, conscienciar a les famílies, les úniques que poden intervenir d’una forma directa. No deixem que la “cultura del mascle” s’estengui, parlem de masculí i femení i respectem de la mateixa manera a uns i altres.

Comment | Trackbacks Closed.

Comments of “Sexisme, sempre present en els videojocs”

While there have been no comments.

Leave a comment

 

 

 


 

Sections

© Copyright 2019, Blogestudio. Red de blogs, SEO and Webs 2.0

Powered by WordPress

Creative Commons - Some Rights Reserved
 
Un proyecto realizado por Blogestudio